The Goldmine: Taquen

Als derde artiest mochten wij met The Goldmine niemand minder dan Spaans artiest Taquen ontvangen in Nieuw Gent.

Taquen liet zich voor zijn muur, te vinden aan het begin van de Kikvorsstraat, inspireren op de buurt. En dit vond hij in het verhaal van de lokale mascotte, Pino de ooievaar. Deze is al jaren een terugkerend element in Nieuw Gent en heeft zo zijn vaste plek op een van de centraal gelegen lantaren palen.

Meestal zijn ooievaars met twee, maar Pino is altijd alleen. Waarom dan toch meerdere ooievaars op de muurschildering? Omdat Taquen merkte dat er veel migranten wonen in de buurt die net zoals de vogels hun vleugels hebben uitgeslagen. Tot zijn grote vreugde heeft hij Spaans kunnen spreken met een paar landgenoten die naar Gent verhuisd waren. Ten derde is de jonge artiest ook steeds op zoek naar beweging in zijn werk. Zijn laatste murals waren allemaal portretten van vogels in volle vlucht. De muur is dus een verzameling van verschillende elementen in één gevelschildering.”

street-art-graffiti-muurchildering-mural-the-goldmine-nieuw-gent-artiest-taquen-vogels
street-art-graffiti-muurchildering-mural-the-goldmine-nieuw-gent-artiest-taquen-vogels
street-art-graffiti-muurchildering-mural-the-goldmine-nieuw-gent-artiest-taquen-vogels.JPG
street-art-graffiti-muurchildering-mural-the-goldmine-nieuw-gent-artiest-taquen-vogels

De graffiti van de kindjes (door Slim Safont) in de Edelsteenstraat bedekte zo goed als de hele gevel. Taquen heeft bewust enkel de ooievaars ingekleurd, en de rest van de bakstenen muur onaangeraakt gelaten. Hij wou de bewoners dan ook niet het gevoel geven dat het werk naar hen riep als ze passeerden. Hij vertrok namelijk als het werk klaar was, maar de buren moeten nog jaren naar zijn muurschildering kijken. Voor hem was de nuance in zijn werk belangrijk zodat zijn schildering mooi opging in de omgeving.

Naast de creatie van de muurschildering nodigden we Taquen mee uit naar het drukkers atelier van Atelier Desmyter. Hier heeft meester drukker Erik Desmyter enkele drukpersen staan van de vroege 19e eeuw.

Aan de hand van een houtsnede maakten ze zo samen een print die direct linkt naar het werk in Nieuw Gent.

street-art-graffiti-muurchildering-mural-the-goldmine-print-sous-sol-artiest-taquen-vogels
street-art-graffiti-muurchildering-mural-the-goldmine-print-sous-sol-artiest-taquen-vogels.JPG
street-art-graffiti-muurchildering-mural-the-goldmine-print-sous-sol-artiest-taquen-vogels.JPG
street-art-graffiti-muurchildering-mural-the-goldmine-print-sous-sol-artiest-taquen
Wallin

Deelnemen aan het project?

Laat ons kijken hoe we kunnen samenwerken!

Contacteer ons

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info